Wielu znakomitych sportowców, pisarzy i filozofów było i jest wegetarianami. Dietę bezmięsną wybrało wielu aktorów, artystów i muzyków. Zobacz kim są i sprawdź ich ulubione przepisy!
Scott Jurek – legenda ultramaratonów, 7 krotny zwycięzca biegu Western States na dystansie 161 km, 2 krotny zwycięzca jednego z najtrudniejszych biegów świata, Ultramarthon Badwater na dystansie 217 km. Rok w rok, trzy razy z rzędu Scott wygrał również Spartathlon – 246 kilometrowy bieg ze Sparty do Aten. Swoje sukcesy Scott przypisuje diecie roślinnej, która jak sam twierdzi, pozwala mu się szybciej regenerować i nabierać sił do kolejnych treningów.
Naleśniki truskawkowe z ośmiu ziaren
- ¼ szklanki mąka pszenna razowa
- ¼ szklanki mąka orkiszowa
- ¼ szklanki mąki żytnej
- ¼ szklanki mąki gryczaej
- ¼ szklanki mąkikukurydzianej
- ¼ szklanki mąki jęczmiennej
- ¼ szklanki mąki z prosa
- łyżeczka mleka kokosowego
- 2 szklanki mleka ryżowego
- ¼ szklanki zmielonych ziaren szałwii hiszpańskiej
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- ekstrakt z wanilii opcjonalnie
- truskawki pokrojone 1i1/2 szklanki
- 1/4 szklanki mąki owsianej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wsyp wszystkie rodzaje mąki, ziarna, proszek do pieczenia i sól do miski. Dodaj mleko, oliwę, syrop i wanilię i dobrze wymieszaj. Dodaj truskawki. Wlej olej na patelnię i rozgrzewaj go trzy do pięciu minut na średnim lub małym ogniu – olej będzie gotowy, kiedy wlana do niego kropla wody zacznie skwierczeć. Wlej na patelnię połowę do trzech czwartych szklanki ciasta. Smaż, aż spód naleśnika się zrumieni, a na wierzchu pojawią się bąble, wtedy przewróć naleśnik na drugą stronę. Naleśniki podawaj polane syropem bądź ulubionym sosem owocowym.
Paul McCartney – słynny brytyjski kompozytor, piosenkarz, członek legendarnego The Beatles. Od dawna zaangażowany w promocję praw zwierząt w ramach kampanii PETY i brytyjskiej Vivy!
Zupa z zielonego groszku
- 450 g zielonego groszku
- 25 g pomarańczowej soczewicy
- 3 duże cebule pokrojone w ćwiartki
- 1 główka selera (około 8 łodyg) łącznie z liśćmi, umyta i posiekana
- 4 obrane pomidory
- 4 pory
- 25 g margaryny sojowej
- pokruszone ziarna pieprzu i sól morska do smaku
Włóż pierwsze sześć składników do dużego garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż soczewica zmięknie. Następnie dodaj 225 g margaryny, ziarna pieprzu i sól morską do smaku.
Isaac Bashevis Singer – pisarz, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1978.
Makaron zapiekany z grzybami
- 700 g świeżych grzybów pokrojonych w plastry
- 1 średnia cebula hiszpańska, posiekana
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 250 g makaronu (polecamy makaron gryczany/razowy), ugotowanego i odcedzonego
Podsmaż grzyby i cebulę na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego kładź na przemian makaron i grzyby, warstwami. Piecz w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez trzydzieści minut lub aż makaron na wierzchu zrobi się brązowy.
Leonardo da Vinci – malarz, architekt, muzyk, filozof, matematyk, jedna z najważniejszych postaci doby renesansu.
Zupa z grochu włoskiego
- 450 g grochu włoskiego
- 15 g mąki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20 grubo zmielonych ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- ok. 1,5 l wody
- 2 łyżeczki szałwii
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Namocz 450 g grochu na długo czas w ciepłej wodzie. Wypłucz, odsącz, wsyp do garnka, dodaj wodę i mąkę, i gotuj na mocnym ogniu. Dodaj niewielką ilość oliwy i soli razem ze zmielonymi ziarnami pieprzu i cynamonu. Wymieszaj wszystko z ugotowanym grochem, następnie ostaw garnek z powrotem na palenisko, dolewając trzy miarki wody. Wzbogać smak zupy szałwią, rozmarynem i posiekaną pietruszką Gotuj tak długo, aż zostanie na osiem małych miseczek. Gdy jest gotowa, wlewaj po kropelce niewielką ilość oliwy. Jeśli przyrządzasz zupę dla chorego, dodaj parę kropel amotorycznego olejku.
George Harrison – muzyk, kompozytor, członek grupy The Beatles.
Zupa z soczewicy „Czarny koń”
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 duże posiekane cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka soczewicy (można użyć jednego lub więcej jej rodzajów)
- 2 duże posiekane pomidory
- 2 zielone posiekane papryki
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej małą ilość oliwy na patelni. Gdy olej będzie gorący, dodaj chili i kmin. Gdy ziarna zaczną pryskać, podsmaż na brązowo cebulę i czosnek w doprawionym oleju. W osobnej głębokiej patelni umyj soczewicę w dużej ilości wody. Następnie zalej ją wodą. Kiedy cebula będzie brązowa, dodaj soczewicę. Następnie dodaj pomidory, paprykę, liść laurowy, sól i pieprz. By zagęścić danie, można dodać ziemniaki, marchewki i małe cebule. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień. Zupa będzie gotowa po godzinie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Plutarch - jeden z najbardziej uznanych pisarzy starożytnej Grecji, filozof, historyk.
Szparagi z sosem tahini
- Duża wiązka szparagów (około 1150 g.)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki zmielonego czosnku
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1/2 szklanki sezamowego tahini
- 1 szklanka przefiltrowanej wody
- sól morska
- 3 łyżki pasty miso (opcjonalnie)
Odetnij twarde, zdrewniałe końcówki szparagów. Oskrob łodygi i czubki. Podziel szparagi na trz pęczki i zwiąż każdy pęczek ciasno cienką żyłką. Ustaw pęczki główkami do góry w wysokim garnku wypełnionym na wysokości 2,5 cm wodą. Przykryj i gotuj na parze przez około 4 minut lub aż łodyżki staną się miękkie. Zdejmij z ognia i dostaw na bok.
Na dużej patelni rozgrzej trzy łyżki stołowe oliwy z oliwek i dodaj zmielony czosnek i cebulę. Podgrzewaj, aż cebula zrobi się złota. Wyłącz gaz, ododaj tahini i szklankę wody. Nie gotuj. Mieszaj energicznie, aż tahini i woda staną się jedną substancją. By podkreślić smak, możesz dodać trzy łyżki pasty miso (opcjonalnie), które nie były dostępne w czasach Plutarcha.
Ułóż szparagi na talerzu. Polej sosem i podawaj natychmiast.
Pitagoras – słynny grecki matematyk i filozof
Zawijana kapusta nadziewana orzechami (danie surowe)
- 12 dużych liści kapusty
- 1 bochenek chleba jęczmiennego lub chleba esseńskiego
- 2 łyżeczki tartej cebuli
- 1 szklanka orzechów laskowych lub pecan
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę selera
- 2 łyżeczki pomieszanych ziół
- sól i pieprz do smaku
Pokrusz chleb do miski. Następnie dodaj tartą cebulę, posiekane orzechy, pokrojony seler, zioła i przyprawy.
Ostrym nożem wytnij twarde łodygi z liści kapusty. Rozłóż płasko liście i na brzegu każdego nałóż łyżeczką farsz. Równomiernie rozłóż farsz wzdłuż brzegu, następnie ciasno zroluj każdy z liści. Jeśli liście kapusty są małe, użyj dwóch, tak by jeden nachodził na drugi; nałóż farsz na wierzch i zwiń liść dokładnie. Podawaj potrawę ozdobioną gałązkami pietruszki lub mięty.
Wkrótce po tym, jak przeszedłem na weganizm, zobaczyłem film dokumentalny o tym, co dzieje się w hodowlach krów. To przypieczętowało tylko moją decyzję
Anthony Kiedis (lider Red Hot Chilli Peppers)
Zostałam wegetarianką w wieku około dziewięciu lat. Wydaje mi się, że nie można tworzyć hierarchii między różnymi istotami żywymi, przyjmując za kryterium wartość ich życia.
Natalie Portman (aktorka)
Gdyby ludzie poświęcili więcej uwagi życiu świń, krów, przyjrzeli się kurczakom lub indykom, odkryliby, że są to takie same zwierzaki jak nasze psy i koty. Ludzie nie myślą o nich w ten sposób, bo znajdują je na swoich talerzach. Dlaczego one są jedzeniem, gdy inne zwierzęta są pupilami. Nigdy bym nie zjadła swoich psów.
Alicia Silverstone (aktorka)
Pod względem intelektualnym ludzie i zwierzęta mogą się różnić, ale jest oczywiste, że zwierzęta mają bogate życie emocjonalne, czują radość i ból. Bardzo prosto ludziom zapomnieć o prostej zależności pomiędzy hamburgerem a krową, z której on pochodzi.
Moby (muzyk)
Czyż nie ma hipokryzji w tym, że upominamy dzieci gdy krzywdzą kotki czy pieski, podczas gdy sami zasiadamy do stołu, na który zabito dziesiątki stworzeń?
Lew Tołstoj (pisarz)